Marabel

korai, bő termésű, minőségi étkezési burgonya

  • korai, bő, piacos termés
  • tetszetős gumók
  • kiváló étkezési minôség
  • elôcsomagolásra és koptatásra kiválóan alkalmas

MARABEL termesztési javaslatok

A Marabel nagy hozamú, korai étkezési fajta, kiváló minőséggel. A sekély rügygödrök miatt sima és fényes héjú gumói szépek, jól moshatóak így kiválóan megfelelnek a csomagolók igényeinek.

Talaj
A Marabel igényes a termőtalajra. Könnyű talajon a későbbi keményítő raktározás és a dugóképződés (mozaik vírus) miatt ügyelni kell a hajlamosító talaj kezelésére.
Ültetés

A Marabel közepes csíranyugalmú fajta. Ha ültetés előtt 3 héttel nem mutatkoznak csírakezdemények a rügyekben, akkor a gumókat hőkezeléssel kell serkenteni , 20 Co-on, 2-4 napon át, így gyorsíthatjuk a csírázási folyamatot, ezt követően szellős, száraz, hűvös helyen tároljuk az ültetésig. Optimális előkészítés esetében a vetőgumókon 1-2mm hosszú, stabil csírák keletkeznek, így az ültetés korábban történhet. A nem stimulált gumókat legalább 8 Co-os hőmérsékletű talajba ajánlott ültetni. A Marabel gumókötési aránya magas,a fajta ajánlott ha-kénti növény-egyed száma:

Cél:

  • étkezési burgonya (nagy gumók): 40000gumó/ha 32-34cm tő- és 75cm sortáv
  • étkezési burgonya (40-60mm): 43000gumó/ha 30-32cm tő-és 75cm sortáv

A Marabel viszonylag kompakt fajta. A tőhöz közel képez gumófészket , így normál ültetési mélység ajánlott. Pontos, középre történő ültetésre figyelni kell!

Tápanyag-utánpótlás

A gyors lombképzés és a korai gumó növekedés miatt a Marabel számára a tápanyagoknak korán kell rendelkezésre állnia . A trágyázási mennyiségek pontos megállapításához figyelembe kell venni a talaj meglévő tápanyag tartalmát(talaj vizsgálat!)Harmonikus N trágyázás során 120 kg N/ha(beleértve a Nmin értéket is) alapmennyiséggel számolunk,ez kielégíti a Marabel magas N- megkötő képességét. Egyes helyeken szükséges N tartalmú lombtrágya használat a lombnövekedés serkentésére de még a gumókötés előtt. A magas hozam biztosítása érdekében(45t/ha) további +20 kg N/ha mennyiség hozzáadására van lehetőség. Állattartással rendelkező gazdaságokban(hosszú távon trágya és hígtrágya áll rendelkezésre)vagy zöldtrágyázás esetén az összes mennyiséget,mely 80-100 kg N (beleértve a talaj Nmin értéket) csökkenteni kell megfelelő mértékben. A növénytermesztésben a megfelelő tápanyagellátás(összes szükséges mennyiség 60-80 kg beleértve a Nmin értéket is)magas termésátlagot biztosít. A kiegyenlített keményítő tartalom miatt a K trágyázást nem szabad túlzásba vinn.a K pótlás mellet a P és a Mg pótlására is figyelni kell. Trágyázási javaslat kg/ha-40t/ha estén:

TápanyagOsztály
A/B C D/E
K-K2O 300-350 200-250 50-150
P-P2O5150-200 100 50-70
Mg-MgO 120-160 80 0-40

A K és Mg adagolását főként könnyű talajokon K-szulfát formájában kell előnyben részesíteni tavasszal(pl.Patentkali30+10).K-klorid formában történő utánpótlás esetén csak < 100 kg K2O mennyiségnél használható,legalább 6-8 héttel ültetés előtt.Az előveteményt és az organikus trágyát be kell számítani a kijuttatandó mennyiségbe.A P fokozza a kötést és a gumók mennyiségét . A burgonya számára könnyen felvehető,oldódó formában kel kijuttatni(Triple-,Superfoszfát ,Di-ammónium-foszfát). A hiányos tápanyag ellátású talajokon a Mg keserűsó hozzáadásával is pótolható,10-20 kg/ha mennyiségben,az első és harmadik Phytophthora permetezéssel egy menetben. A szerves trágyák alkalmazása a burgonya termesztésben alapvetően problematikus. A mennyiségeket és a tápanyagok pótlását gyakran alábecsülik vagy nem kap elég figyelmet. A tápanyagok pótlása és a szerves trágyázás ezért nagyon fontos,pontosan kell tervezni,kiegyensúlyozni,mert különben a minőségi gondok biztosra vehetőek! A jól beállított tápanyag-utánpótlás kedvező a korai érésre, javítja a hámozhatóságot(héj érettség)és növeli a piacos árú arányát,jó minőségét.

Növényvédelem
A Rhizoctonia elleni csávázás a minőség biztosítása érdekében ajánlott,a folyékony csávázószereket érdemes előnyben részesíteni. A lomb és gumó fertőzések ellen a megelőzésre kell figyelni a rutin permetezési programban. Az első permetezés röviddel a sorok záródását követően kell elkezdeni vagy a Phytophthora előrejelzés szerint. A szerek választásakor a kontakt,a mélységi hatású(lokál szisztemikus) és a felszívódó (szisztemikus) szerek között kell különbséget tenni. A rezisztencia elkerülése érdekében a hatóanyag váltásra kell figyelni. A felszívódó (szisztemikus) szerek az étkezési burgonya termesztésekor csak egy vagy két alkalommal a legnagyobb lomb felület időszakában ajánlottak. A záró permetezés spóraölő hatású szerrel kombinálva bevált módszer. Ha könnyű talajon a korai kötések kialakulása idején a Marabel fajta esetében(az első sztólók megvastagodásakor)szárazság lenne az öntözésnek nagy jelentősége van,hogy a varasodást elkerüljük. Továbbá a varasodásra hajlamosító talajokon a korai öntözés vagy az előcsíráztatás után(a téli talajnedvesség kihasználása),N –trágyázásra van szükség az ültetéskor,kénsavas ammónia származékkal A gondos másodlagos bakhát kialakítás segít a varasodás megelőzésében is,érdemes bakhátformáló lemezt használni. A szerves trágya kijuttatást,ilyen talajokon kerüljük!
Betakarítás
A betakarítás megkönnyítése és a minőség biztosítása érdekében a lombtalanítás megfelelő lehetőségeit kell mérlegelni. A Marabel fajtát nem szabad túl korán lombtalanítani, mert a keményítő beépülése csak a növekedés későbbi szakaszában történik meg és éri el a 11%-nál nagyobb arányt (esetleg érdemes lombtalanítás előtt keményítőtartalmat mérni). A szedési feltételek a feketefoltosságra való csekély hajlandóság miatt is optimálisak kell, hogy legyenek. Ez jelenti azt, hogy a talaj hőmérséklete legyen 12Co felett, esetleg csak délután legyen szedés. A szedőgép megfelelő „kímélő” beállítása (sebesség, rostalánc megfelelő fordulatának beállítása és az elegendő vastagságú „talajpárna”) fontos és szükséges a sérülésmentes felszedéshez.
Érésidő Héj színe Fajtaismertető
nagyon korai sárga