Kisgumó (nemcsak) kiskerteknek

kisgumo-2016

A kisgumós burgonyatermesztés közismert Magyarországon. A technológia nemcsak a kiskertekben, de a nagyobb gazdaságokban is közkedvelt.

Kisgumónak a 25-35 mm átmérőjű vetőburgonyát nevezzük. A termesztés technológiája hasonló a normálméretű vetőgumóval történő burgonyatermesztéshez. Ez alól a tőszám beállítása sem kivétel. Általában 40.000 db vetőgumó ültetésével számolhatunk hektáronként Az ültetési mélység meghatározásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy a talajban a kisgumó felső ívének elhelyezkedése a normál vetőgumó felső ívének elhelyezkedéséhez legyen hasonló.

A növények kelése és kezdeti vegetatív fejlődése valamivel lassúbb, mint a normál gumónál. Azonban később az állomány behozza ezt a „lemaradást”, lombzáródáskor már nincs különbség. A gumóképződés időszakában sincs különbség, így a koraiság sem szenved csorbát.

A kisgumó használatának előnyei között megemlítjük, hogy a szükséges vetőburgonya mennyiség pontosan meghatározható, ezért vásárláskor nem kell „rátartani”. Senkit nem ér kellemetlen meglepetés az ültetés vége felé, mint esetleg a kg-ra vásárolt nagy frakciós burgonyánál. Egységnyi területre a kisgumónak kisebb a szállítási és tárolási költsége. Speciális ültetőgéppel nem rendelkező kisgazdaságokban a kézi erővel vagy palántázó géppel történő ültetés kivitelezése jóval könnyebb, mint a normál méretű vetőgumó esetében (A 25-35 mm átmérőjű gumók automata géppel is ültethetők.)

A kisgumóval történő termelés lehetővé teszi, hogy a kiskertekben is egészséges alapanyaggal történjen a termelés, megsokszorozva ezzel a terméseredményeket.

Rendelhető fajtákról érdeklődni lehet az eurosol@eurosol-potato.hu e-mail címen.

Ára bruttó 2.499,- Ft /50 db-os csomag

Az értékesítés a 2735 Dánszentmiklós, Irsai út 10. szám alatt található raktárunkban 2024. január 10. napján kezdődik.

A vásárláshoz előzetes bejelentkezés szükséges Gyuricza Ferenc raktárvezetőnél! Telefon: +36 30 966 7704, e-mail: feri.gyuricza@eurosol-potato.hu