Vineta

korai, enyhén lisztes étkezési burgonya

Meggyőző a robosztussága, a lombozat egészsége és a varasodásnak valamint szárazságnak való ellenálló képessége.

  • erős, nagyméretű szemek
  • könnyű és száraz termőhelyre is alkalmas

VINETA - termesztési javaslatok

A Vineta egy korai, stabil, magas hozamú burgonya. Robosztus, egészséges lombú, varasodással szemben ellenálló, jó szárazságtűrő. Ennek köszönhető, hogy a Vineta termesztése kedvezőtlen körülmények között is (pl. szárazság) vonzó lehetőség.

Talaj
A Vineta különlegessége a széles ökológiai elterjedtsége és az „állóképessége”. Kis illetve közepes a talaj-és vízigénye.
Ültetés
A Vineta közepes illetve jó csíranyugalmú fajta. Az ültetés előtt 3 héttel még nem mutatkoznak a rügyekben a csíra kezdemények, akkor kell a gumókat 20 Co-on,2-4 napon át stimulálni, hogy a gyorsabb kelés biztosított legyen. Optimális esetben a csírák stabil, 1-2 mm hosszúra fejlődnek. A nem stimulált gumók ültetésével várni kell a melegebb talaj hőmérsékletig (legalább 8 Co). A közepes gumókötési arány miatt az ajánlott növény-egyed szám: 46 000 gumó/ha vagy 28-30 cm tőtáv és 75 cm sortáv . A Vineta az anyagumó körül képez gumófészket . Az ültetési mélység normál, azaz a gumó felszíne egy vonalban legyen a talaj eredeti felszínével.
Tápanyag-utánpótlás
A Vineta fajta jellegzetessége,hogy viszonylag kis lombképződés mellett,korán képez gumókat,ezért a tápanyagoknak korán rendelkezésre kell állniuk. Trágyázási javaslat kg/ha-termésátlag 40t/ha
Tápanyag osztály
A/B CD/E
Kálium-K2O250-300150-200100-150
Foszfor-P2O5150-200 10050-70
Magnézium-MgO120-160 8040
Ha az elvárt hozam 40t/ha felett van, célszerű a tápanyag mennyiséget növelni (minden 5t/ha után +30kg K2O). A tavaszi K-trágyázás esetén a szulfát trágyát kell előnyben részesíteni. Ha a P ellátás nagyrészt szerves trágyából származik, ajánlatos oldható a növény által könnyen felvehető (Triple- , Super , DAP Di-ammónium-foszfát ) ásványi foszfort kijuttatni az ültetéskor. A N trágyázás számításakor, a Nmin méréseket az első N adagolása előtt, és a termőhely szerves N- utánpótlását is figyelembe kell venni. Általánosságban 160 kg N/ha értékkel (beleértve a talaj Nmin ) kell számolni , zöldtrágya és állattartással kombinált termesztéskor(>1,5 GV/ha/év folyékony trágya aránnyal,20-40 kg N/ha mennyiséggel csökkenteni kell).Az ültetéskori N adagolás 100 kg/ha, a fennmaradó mennyiséget a sorok záródásáig kell kijuttatni. A szervestrágyák alkalmazása a burgonyatermesztésben alapvetően problematikus. A mennyiségeket és a tápanyagok pótlását, gyakran alábecsülik vagy nem kap elég figyelmet. A tápanyagok pótlása és a szerves trágyázás ezért nagyon fontos, pontosan kell tervezni, kiegyensúlyozni, mert különben a minőségi gondok biztosra vehetőek!
Növényvédelem
A lomb-és gumó betegségek megelőzésére a rendszeres permetezés elengedhetetlen. A sorok záródásakor kell kezdeni a védekezést vagy a Phytophthora-előrejelzés szerint. A szisztemikus (felszívódó) gombaölő szereket csak kifejlett, nagy lomb felületnél alkalmazzunk lehetőleg két alkalommal ajánlott használni a permetezési sorban. A kontakt és a lokálszisztemikus (mélyhatású) gombaölő szerek közötti váltás jó döntés lehet, de a megfelelő lémennyiséget biztosítani kell (300 l/ha de inkább 400 l/ha). A gumórothadás célzott lombtalanítással megelőzhető. Az ültetvényt 3 héttel a szedés előtt lombtalanítani kell és spóraölő hatású szerek használatával kombinálni.
Betakarítás
Az érés gyorsítására és a szedés megkönnyítésére számos lehetőség van, a lombtalanítás lehetőségét alaposan mérlegelni kell. a fiziológiai érés előtt nem szabad deszikkálni (lombtalanítás). A gumók sérülését elkerülendő „zárt héjú” burgonyát megfelelő hőmérsékleten (15-20 Co) és a szedőgép „kímélő” beállításával (magas sebesség, rostalánc alacsony fordulatszáma, földpárna 5% talaj) kell szedni. A száraz és egyenletes rakat képzés pozitívan hat a raktározhatóságra. A kocsikat nem lehet napon hagyni illetve éjszaka szellőzés nélkül állni hagyni.
Érésidő Héj színe Fajtaismertető
korai sárga