Jelly

közepesen késői, minőségi étkezési burgonya, amely hasábburgonyának is kiválóan alkalmas

  • nagyon bő, piacos termés
  • tetszetős, közepes-nagy gumók
  • sárga hús
  • nagyon jó étkezési minőség

A Jelly közepesen igényes a talajra és az öntözésre. Szárazságtűrő képessége magas, gumótorzulások csak szélsőséges környezeti hatások alatt lépnek fel. Ezzel együtt egyenletes víz- és tápanyagellátása előnyös.

A Jelly egyforma, közepes-nagy gumókat termel. Közepes gumóérési üteme miatt az ajánlott ültetési sűrűség kb. 46,000 tő/ha.

A Jelly nagyon bő termést ad, tetszetős gumókkal, nagyon jó külső és belső minőséggel.

JELLY termesztési javaslatok

A Jelly közepesen kései, sárga hússzínű minőségi étkezési burgonya. Hasábburgonyának kiválóan alkalmas.

Talaj
A Jelly közepesen igényes a talaj minőségére és vízellátására de a jó mezőgazdasági adottságú talajokat meghálálja. A Jelly egy kiváló alkalmazkodó képességű és jó szárazságtűrő, így jól tolerálja az átmeneti száraz időszakokat, negatív kihatások nélkül, azonban a folyamatos vízellátás ajánlatos biztosítani.
Ültetés
A Jelly jó nyugalmi állapotú ezért jól tárolható de a kezdeti fejlődése általában gyors. Előnyös az ültetés előtti csíra stimulációt (hőkezelés) alkalmazni. A Jelly közepes gumó kötésszám aránya miatt az ajánlott ültetési tőszám kb. 44000-47000 gumó/ha (gumó méret 35/50 mm) illetve 28-30 cm-es tőtáv és 75 cm-es sortávolság. Az ültetési tőszámot a gumó méretéhez és a helyi tapasztalatokhoz lehet igazítani. A szokásos ültetési mélység ajánlott, a bakhátak kialakítása körültekintően a tervezett felhasználás és helyszíni körülmények szerint történjen.
Tápanyag-utánpótlás
A Jelly egy magas nitrogén igényű és felhasználás hatékonyságú fajta. A jelenlegi tapasztalatok szerint a N ellátást csökkenteni kell (kb.15-30%-al kevesebb,mint ami helyi szinten szokásos). Kb.130-140kg/ha N (beleszámítva a talaj Nmin értékét) egyezik a Jelly igényeivel .Nem lehet túllépni a N ellátási dózisát, hogy biztosítsuk a jó minőségű, időben beérett héjú gumókat. A szervestrágya kijuttatást be kell kalkulálni a N műtrágyaigény számításába. Adott esetben a N ellátást módosítani kell a helyi tapasztalatok és/vagy helyspecifikus igények figyelembe vételével. A kiegyensúlyozott K ellátás biztosítja a gumó minőséget. Közepes K ellátottságú (talaj vizsgálat!) talajokban, 250-300 kg K2O/ha a Jelly igénye. A foszfor és a magnézium műtrágyák normál (szokásos helyi) mennyiségben ajánlottak.
Növényvédelem
Gyomirtók: A Jelly nagyon ritkán mutat nagyon kis érzékenységet a Metribuzin hatóanyagú gyom irtószerek alkalmazása esetén (mint a SencorR, MistralR, ArtistR,PlateenR, etc.) Preemergensen (ültetés után,kelés előtt) a Metribuzin hatóanyagú gyomírtószerek probléma nélkül alkalmazhatóak. Posztemergens (állomány kezelés )alkalmazás után nagyon enyhe mellékhatások, szórványosan jelentkezhetnek, különösen azután, ha az alkalmazás kedvezőtlen körülmények között történik (nedves levelek, a levelekről hiányzó viaszos réteg, extrém magas hőmérséklet, stb.) Ha a gyomirtószeres kezelés posztemergens (állomány kezelés), csak kedvező környezeti feltételek között és/vagy csökkentett dózis használata javasolt. Rhizoctonia: megelőző kémiai védekezést kell alkalmazni (vetőgumó csávázás, ect.). Phytophthora: a Jellynek meglehetősen nagy az ellenálló képessége a Phytphtorával (burgonyavésszel) szemben, ugyanakkora szokásos megelőző kémiai védekezési program ajánlott.
Betakarítás
A deszikkálás (lombtalanítás), ajánlott annak érdekében, hogy enyhítsük a betakarítási sérüléseket és biztosítsuk a kiváló termék minőséget. Kerülni kell a deszikkálást (lombtalanítás), ha a növénynek élénk zöld a lombozata! A betakarítást óvatosan kell végezni, a talaj hőmérséklete ne legyen alacsonyabb, mint 10 oC. A gondos kezelés, a jól alkalmazott szellőztetés és szárítás előnyös a kiváló gumó minőség biztosítása miatt.
Érésidő Héj színe Fajtaismertető
közép korai - késői sárga