Solara

a sokoldalú étkezési burgonya

  • sárga és tiszta hús
  • kevéssé színeződik el fozéskor
  • hosszan raktározható
  • ideális tavaszi csomagolásra

Solara termesztési javaslat

A Solara fajta kiváló étkezési burgonya. Kiemelkedő étkezési minőséget adó fényes, világos héj és az egységes gumóméret (nagy mennyiségű piaci árú) miatt a Solara az egyik legkedveltebb fajta a csomagolóknál. A Solara hámozási tulajdonságai kiválóak, szárazárúk előállítására kifejezetten alkalmas.

Talaj
Az átlag feletti hozam biztosításához a Solara fajta igen jó és alaposan megművelt termőtalajt kíván. Az erős gyökérnövekedés a Solara fajta erőssége. A nagy és biztos hozam a Solara esetében az öntözés nélküli termőhelyeken és aszályos időjárási körülmények között is biztosított. Ezért fontos, hogy elkerüljük a talaj tömörödését és ellenőrizzük, ha kell, végezzünk talajlazítást. A talaj magas kavicstartalma és göröngyös talaj rontja a burgonya minőségét, ezért kerülendő.
Ültetés
A Solara nagyon jó csíranyugalmú fajta, ami a kései kelési időben is megmutatkozik. Az egyenletes kelés és a maximális hozam érdekében feltétlenül szükség van a csíra stimulációra. A vetőburgonyát a tervezett ültetési idő előtt 4-6 héttel kell 20 Co-on kezelni, 2-4 napon át. Ennek végeztével ismét hűvös, jól szellőző helyen, lehetőleg fényben kell tárolni. A nem csíráztatott vetőgumók optimális körülmények között ültethetők, a legfontosabb kritérium, hogy a talaj hőmérséklete legalább 8 Co-os legyen. A hosszabb sztólók miatt a Solara fajtát sekélyebben kell ültetni, hogy a felesleges talajmozgatást elkerüljük a felszedéskor. A bakhát formája legyen széles,trapéz formájú és a kialakítására ne kerüljön túl korán sor. A Solara gumó kötési aránya magas az ajánlott növény-egyed szám: 40000 db gumó/ha vagy 32-34 cm tőtáv és 75 cm sortáv.
Tápanyag-utánpótlás
A Solara meghálálja a kiegyensúlyozott trágyázást. A tápanyag-utánpótlás mennyiségét a talajvizsgálatok elvégzése után kell megállapítani és az előző évi vetés maradvány és kijuttatott vagy juttatandó szerves trágya mennyiséget figyelembe venni. Trágyázási javaslat kg/ha- várt termés mennyiség 40t/ha
Tápanyagosztály
A/BCD/E
Kálium-K2O300-350 200-250100-150
Foszfor-P2O5150-20010050-70
Magnézium-MgO 120-1608040
Ha az elvárt termés mennyiség 40t/ha felett van, célszerű a tápanyag mennyiséget is növelni. Minden 5t/ha plussz termés után + 30kg K2O. A Solara gyorsan reagál az eltérő Kálium trágyázásra a keményítőtartalom változásával. A jó K ellátás ( a fenti ajánlás szerint), csökkenti a keményítőtartalmat és erősíti a keményre fövő tulajdonságokat. Ezzel szemben a csökkentett K tartalom,(a fenti ajánlott szint alatt) a fajta lisztes karakterét erősíti,a keményítőtartalom nő. A tavaszi K trágyázás során a szulfát-tartalmú tápanyagokat részesítsük előnyben. Ha a foszfor utánpótlás nagyrészt a szerves trágyázásból származik, ajánlatos kiegészíteni ásványi foszforral ültetéskor,ügyelve az oldhatóságra és a könnyű felvehetőségre (Triple-,Super,DAP) . A N-utánpótlás számításakor figyelembe kell venni a talaj Nmin értéket és a termőhelyre kijuttatott szerves trágya mennyiségét. Általában 160 kg/ha N értékkel kell (beleértve a mért Nmin értéket)számolni,zöldtrágya esetén és állattartással kombinált termesztéskor (>1,5 GV/év/ha folyékony trágya aránnyal) 20-40 kg N/ha mennyiséggel kell csökkenteni a tápanyag-utánpótlást. Az ültetéskori N adagolás 100 kg/ha és a fennmaradó szükséges mennyiséget a sorok záródásáig kell kijuttatni. A szerves trágyák alkalmazása a burgonyatermesztésben alapvetően problematikus. A mennyiségek és a tápanyagok pótlását gyakran alábecsülik vagy nem kap elég figyelmet a tápanyagok pótlása. A szerves trágyázást ezért nagyon pontosan és kiegyensúlyozottan kell tervezni.
Növényvédelem
A Solara ellenálló fajta. A lomb-és gumóbetegségek miatt, a rendszeres, megelőző védelemre kell hangsúlyt fektetni. A sorok záródásakor illetve a Phytophthora előrejelzés szerint kell elkezdeni a védekezést. A szisztemikus (felszívódó) gombaölőket csak nagy lombkorona idején használunk, lehetőleg egy alkalommal. A kontakt és lokál szisztemikus (mélyhatású) gombaölő szerek közötti váltás jó döntés, de megfelelő lé mennyiséget kell biztosítani (300 l/ha de inkább 400 l/ha). A gumórothadás célzott lombtalanítással előzhető meg. Az ültetvényt a szedés előtt 3 héttel lombtalanítjuk és kiegészítjük egy spóraölő hatású gombaölő szeres kezeléssel.
Betakarítás
Az érés gyorsítására és a szedés megkönnyítésére számos lehetőség van, a lombtalanítás lehetőségét alaposan mérlegelni kell. A fiziológiai érés előtt nem szabad lombtalanítani. A gumók sérülését elkerülendő, a már zárt héjú burgonyát magasabb hőmérsékleten (15-20 Co) és a szedőgép („kímélő”) megfelelő beállításával(magas sebesség,rostalánc alacsony fordulatszáma,5% talaj földpárna) kell betakarítani. A száraz és egyenletes rakat képzése pozitívan hat a raktározhatóságra, a kocsikat nem hagyhatjuk a tűző napon illetve éjszaka szellőzés nélkül állni.
Érésidő Héj színe Fajtaismertető
középkorai sárga