Laura

közepesen korai, rózsahéjú, minőségi étkezési burgonya

  • sima, rózsahéjú
  • igen tetszetős, egyforma, hosszúkás-ovális gumók
  • sötét sárga hús
  • kitűnő íz
  • hasábburgonyának alkalmas

A Laura kevéssé – közepesen igényes a talajra és az öntözésre. A gumófoltosság rendkívül magas kockázatával járó talajok kerülendők.

A Laura nagyon tetszetős, rózsahéjú, közepes-nagy, kiváló étkezési minőségű gumókat termel. A gumóérési ütem közepes, az ajánlott ültetési sűrűség kb. 46,000 tô/ha étkezési célra és kb. 41.000 tô/ha további feldolgozásra szánt burgonya esetében. A vetőburgonyának szánt gumókat Rhizoctonia solani ellen általában ajánlatos kezelni.

A Laura érzékeny a Metribuzine (Sencor, stb.) gyomirtószerre. Magasabb adagolása, illetve kihajtás utáni, állományban történő alkalmazása nem ajánlott. Javasolt a rutin megelőző kezelés burgonyavész ellen.

A Laura nagyon tetszetős, rózsahéjú, közepes-nagy, kiváló étkezési minôségű gumókat termel, amelyek hasábburgonyának történő feldolgozásra alkalmasak.

LAURA termesztési javaslatok

A Laura középkorai érésű, piros héjú, minőségi étkezési burgonya. A hosszú,ovális gumókat szép, sima héj, sekély rügygödör és mélysárga hússzín jellemzi. A Laura kiváló konyhai minőségű fajta, amely hasábburgonya feldolgozásra is alkalmas.

Talaj
A Laura közepesen igényes a talajra és a vízellátásra, azonban a termesztése a jó művelési állapotú és egyenletes vízellátású talajokon előnyös. Azokat a talajokat, amelyeken nagyon magas a kockázata a foltosodásnak (belső rozsda foltok, -Dohány-Csörgő (rattle) vírus fertőzés) kerülni kell, ha az egyedi ellenőrzési intézkedéseket nem hajtják végre.
Ültetés
A Laura általában jó kezdeti fejlődésű. Ültetés után az általában szokásosnál hosszabb ideig nem mutat semmit, de ezt követően gyors a lombkorona kialakulása, behozza a lemaradást. Gondos csíra stimulálás az ültetés előtt előnyös, hogy javuljon a növény kezdeti fejlődés. A Laura gumó- kötés aránya közepes-magas, ezért az ajánlott tőszám kb 44000-47000 gumó/ha, ha magas hozamú 40-60 mm gumó méretű étkezési burgonyára törekszünk. Hasábburgonyának történő feldolgozásra vagy nagy méretű étkezési burgonya termelése miatt az ajánlott tőszám 39000-42000 gumó/ha. Ezek a tőszám ajánlások a 35-55mm-es osztályozású vetőgumók és jó víz-és tápanyagellátás esetén érvényesek. Az eltérő ültetési sűrűséget a környezeti feltételektől függően kell kiválasztani.
Tápanyag-utánpótlás
A Laura N tápanyag-utánpótlása általában a helyi szabvány szerint alkalmazható. Tapasztalataink szerint 160 kg N/ha(beleértve a talaj Nmin értékét) illeszkedik a Laura igényeihez. A N tápanyag kijuttatás mennyiségi felosztása: a teljes mennyiség min. 2/3-át kell kijuttatni röviddel az ültetés után, a második adagot, legkésőbb röviddel a virágzás vagy a gumókötés előtt. Bizonyos környezeti feltételek (pl.:nagyon homokos talaj és magas öntözési intenzitás) esetében a N-utánpótlás módosítása szükséges lehet. Bizonyos helyeken tendencia (hajlam) a túl késői héj beérés, a N-utánpótlást csökkenteni kell, annak érdekében, hogy javítsuk és fokozzuk a héj érettséget. Különösen a késői N kijuttatást (a virágzás kezdete után) el kell kerülni! A kiegyensúlyozott K ellátás biztosítja a gumó minőséget. A közepes K ellátottságú talajokban, 210-260 kg K2O/ha a Laura igénye. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a jó szárazanyag tartalmat, különösen a burgonya feldolgozhatósága miatt, a K tápanyag-utánpótlást kálium szulfáttal előnyös végezni. Az étkezési burgonya termelés esetén a K tápanyag-utánpótlást növelhetjük (kb.:25%), hogy csökkentsük a gumók érzékenységét a mechanikai sérülések és ütődések kockázatát.
Növényvédelem
A vetőgumó csávázás a Rhizoctonia solani elleni védekezés miatt megfelelő gombaölő szerekkel ( hasonló hatóanyagú szerekkel,mint: Pencycuron, Tolclofos-methyl, Fluotolanil, Fludioxonil ) ajánlott, a magas termés minőség és magas, piacos hozam érdekében. A Laura érzékeny a Metribuzin hatóanyagú gyomirtó szerekre (SencorR , MistralR LexoneR, ect.) ezért a posztemergens (állomány kezelés) alkalmazást kerülni kell! Abban az esetben, amikor elkerülhetetlen a posztemergens alkalmazása a Metribuzin gyomirtó szereknek csak megfelelő környezeti feltételek (jó a lombozat viaszos rétege, legkorábban 2 nappal az utolsó esőzés után, 12-22Co közötti hőmérséklet) mellett alkalmazható. A Laura ellenálló valamennyire a burgonyavész (Phytophtora infestans) ellen, a megelőzésre kell figyelni a rutin permetezési programban, ha a burgonyavész előrejelző rendszer figyelmeztetést adott el kell kezdeni a kémiai védekezést. Ha burgonyavész előrejelző rendszer nem áll rendelkezésre, akkor a megelőző permetezési programot el kell kezdeni röviddel a sorok záródása (teljes lombkorona) előtt a megfelelő gombaölő szerekkel. Az ültetvényben magas páratartalom kialakulása esetében, különösen kötött és agyag talajokon a burgonyavész elleni védekezést el kell kezdeni korábban az elsődleges szárfertőzés megelőzése érdekében.
Betakarítás
Az érés és a gumó érettség elején az öntözést le kell csökkenteni,amennyire lehetséges, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a lenticellák (légzőnyillások) duzzadását, kinyíllását és az ehhez kapcsolódó problémákat. A deszikkáció (lombtalanítás), ajánlott a betakarítási munka könnyítése és a termés minőség biztosítása miatt. A betakarítást végezzük gondosan,megfelelő talaj hőmérséklet mellett.
Érésidő Héj színe Fajtaismertető
középkorai piros