Red Fantasy

közepesen korai, rózsahéjú, minőségi étkezési burgonya

  • sima, rózsahéjú, tetszetős gumókkal
  • nagyon jó étkezési minőség
  • betegségekkel szemben ellenálló
  • nagyon jól alkalmazkodik környezetéhez

A Red Fantasy közepesen igényes a talajra és az öntözésre. Trágyázása némileg csökkentett mennyiségű nitrogénnel ajánlott (kb. 10%-kal a helyileg standardhoz képest).

A Red Fantasy közepes – nagy gumókat termel. Közepes gumóérési üteme miatt az ajánlott ültetési sűrűség kb. 46,000 tő/ha.

A Red Fantasy enyhén érzékeny a Metribuzine (Sencor, stb.) gyomirtó szerre. Kihajtás utáni alkalmazása kerülendő. A burgonyavész elleni megelőző kezelés általánosan ajánlott.

A Red Fantasy tetszetős, rózsahéjú gumókat termel, nagyon jó étkezési minőséggel, még nagyon eltérő környezetekben is.

RED FANTASY - termesztési javaslatok

A Red Fantasy egy középkorai érésű, piros héjú, minőségi étkezési burgonya. A hosszú, ovális gumókat szép, sima héj, sekély rügygödör és sötét sárga hússzín jellemzi.

Talaj
A Red Fantasy közepesen igényes a talaj minőségére és vízellátására. A jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkező talajok előnyösek. A Red Fantasy jó alkalmazkodó képességű és jól teljesít eltérő környezeti feltételek alatt. A jó szárazságtűrő képessége miatt az átmeneti száraz időszakok negatív hatásait jól tolerálja, azonban a folyamatos vízellátás előnyös számára.
Ültetés
A Red Fantasy jó nyugalmi tulajdonságának köszönhetően, nagyon jól tárolható. Kezdeti fejlődése kissé visszafogott. A csíra stimuláció az ültetés előtt(hőmérsékleti sokk,vetőgumó felmelegítés) ajánlott a kelés és a kezdeti fejlődés fokozása érdekében. A Red Fantasy-ra közepes gumókötési arány jellemző, az ajánlott tőszám kb. 43000-47000 gumó/ha (vetőgumó méret 35/50 mm) vagy 28-31 cm tőtáv és 75 cm sortávolság. A tőszámot a vetőgumó méretéhez és a helyi tapasztalatokhoz lehet igazítani. A szokásos ültetési mélység ajánlott, a bakhát kialakítás körültekintően történjen a tervezett felhasználás és a helyszíni igények figyelembe vételével.
Tápanyag-utánpótlás
A Red Fantasy egy modern fajta, jó nitrogén felhasználási hatékonysággal. A jelenlegi tapasztalatok szerint a N ellátást kissé csökkenteni kell (kb. 10-20%-al, mint a szokásos helyi szint). Kb.140kg/ha N (beleszámítva a talaj Nmin értékét) rendszerint az igénye a Red Fantasy-nak. Általában a N-ellátás mennyiségét nem lehet túl lépni a jó gumó minőség biztosítása érdekében. A nitrogén, szerves trágya formában történő utánpótlását,figyelembe kell venni a műtrágya igény számításban! A N utánpótlást módosítani lehet a helyi tapasztalatok és/vagy hely specifikus igények szerint. A kiegyensúlyozott K utánpótlás biztosítja a gumó minőségét. A közepes kálium ellátottságú talajokon (talaj vizsgálat!) 220-260 kg K2O/ha a Red Fantasy igénye. A foszfor és a magnézium utánpótlás a szokásos (rendszerint helyi) mennyiségben ajánlott.
Növényvédelem
Gyomírtók: A Red Fantasy érzékenységet mutat a Metribuzin hatóanyagú termékek (mint a SencorR, MistralR, ArtistR, PlateenR, etc.) szemben. Általában a Metribuzin-gyomirtók preemergensen (vetés után, kelés előtt) alkalmazhatóak tolerálható problémák nélkül, mellékhatások lehetségesek kedvezőtlen környezeti körülmények (sok eső utáni alkalmazás) között. A posztemergens (állománykezelés) alkalmazást a magas kockázatú mellékhatások miatt, kerülni kell! Ha mégis szükséges a posztemergens (állománykezelés) alkalmazása, akkor csak nagyon jó feltételek között (száraz levelek jó viaszos réteggel, legkorábban 1-2 nappal az utolsó esőzés után) és csökkentett dózissal ajánlott elvégezni! Rhizoctonia: megelőző védekezés ajánlott (vetőgumó csávázás, etc.). Phythoptora: a Red Fantasy jó ellenálló képességű a burgonyavésszel szemben, azonban a megelőző kémiai védekezés javasolt a szokásos permetezési programban.
Betakarítás
A deszikkálás (lombtalanítás) ajánlott a betakarítás könnyítése és a kiváló termés minőség biztosítása céljából, azonban el kell kerülni, amikor még a növénynek erőteljes, zöld lombozata van. A betakarítást óvatosan végezzük, a talaj hőmérséklete nem lehet kevesebb ,mint 10 oC. A gondos kezelés, a jól alkalmazott szellőztetés és szárítás előnyös a jó gumó minőség biztosítása érdekében.
Érésidő Héj színe Fajtaismertető
közepesen korai piros