BELLAROSA

nagyon korai, rózsahéjú étkezési burgonya

  • korai, bő termés
  • nagy gumók
  • robusztus, szárazságot jól tűrő
  • gumótorzulásokkal szemben ellenálló

A Bellarosa kevéssé, illetve közepesen igényes a talajra és az öntözésre. A szárazságot jól tûri, gumótorzulásokkal szemben ellenálló.

A Bellarosa nagyméretû, rózsahéjú gumókat termel. A gumóérési ütem közepes, az ajánlott ültetési sûrûség kb. 46,000 tô/ha. A vetôburgonyának szánt gumókat Rhizoctonia solani ellen általában ajánlatos kezelni.

A Bellarosa enyhén érzékeny a Metribuzine (Sencor, stb.) gyomirtószerre. Magasabb adagolása, illetve kihajtás utáni alkalmazása nem ajánlott. Javasolt a rutin megelôzô kezelés burgonyavész ellen.

Bellarosa – termesztési javaslatok

A Bellarosa igen korán érő, rózsahéjú, minőségi étkezési burgonya bő piacos terméssel. A gumók enyhén hálós héjúak. A Bellarosa kiemelkedik erőteljes levélzetével, a nagyobb gumók igen korai növekedésével, valamint a héj igen korai megerősödésével és a korai betakaríthatósággal.

Talaj

A Bellarosa kiválóan alkalmazkodik, és igen különböző környezeti és éghajlati körülmények között is terem. Ezzel együtt a Bellarosát lehetőleg jó mezőgazdasági állapotú talajban érdemes termeszteni. A Bellarosa jól viseli a hőséget és az aszályt, azonban az egyenletes tápanyag és vízellátás előnyös. A fokozottan gumófoltosság-veszélyes (belső vasfoltok) talaj kerülendő, főként, ha ezeken a területeken nem kerül sor a fenti minőségi hiba megelőzésére szolgáló lépésekre.

Ültetés

A Bellarosa általában gyors tenyészidejű, ha a vetőgumók és a talaj jó állapotban vannak. A jól előkészített, előcsíráztatott vetőburgonya általában már korán kiültethető. A nem előcsíráztatott vetőburgonyát 8°C fölötti hőmérsékletű talajba kell ültetni. A Bellarosa gumókötési mértéke közepes-alacsony. Csomagolásra alkalmas étkezési burgonya termesztéséhez a 46.000 tő/ha ültetési sűrűség ajánlott (vetőgumók mérete 35/55 mm). Az ültetési sűrűség változhat a tervezett betakarítási idő és gumóméret szerint. Megfontolandó az 55/60 mm-es vetőgumók ültetése a termő gumók mennyiségének növeléséhez és a csomagoláshoz megfelelő osztályozás eléréséhez. Tapasztalt szakembereknek a következő eljárások megfelelő opciót jelenthetnek:

A terméshozam növeléséhez speciálisan ajánlott

Az értékesítés módjától függően előnyös lehet a vetőgumók megnövelt gumókötése. Ez növelhető az apikális dominancia megtörésével és/vagy az fiziológiai kor növelésével.

Az apikális dominancia megtörése a ez első (apikális) csíra/csírák eltávolításával (letörésével) lehetséges. A csíra letörése után a gumó több rügyből (szemből) csírázik újra. Figyelem: a csíra letörése sebet okoz, amely nagyon érzékeny a gombás és baktériumos fertőzésekre! Ez a módszer csak egészséges, életerős vetőburgonya ültetése előtt végezhető, és a száradás biztosítása szükséges a növény-egészségügyi problémák megelőzése érdekében.

Késői ültetés: késői ültetéskor a fiziológiai kor is megnő.

Figyelem! Ezek a lépések szakmailag kihívást jelentenek, és csak nagy körültekintéssel alkalmazhatóak! Ha kétség merül fel, ki kell hagyni őket!

Trágyázás

A Bellarosa nagy hatékonyággal szívja fel a nitrogént; A nitrogénes trágyázás mértéke enyhén csökkenthető (kb. 20-30 %-kal a helyi átlaghoz képest). Általában a kb. 120 kg/ha nitrogénadagolás (beleértve a talaj Nmin nitrogéntartalmát is) megfelelő a maximális terméshozam eléréséhez. A túlzott nitrogénbevitel a feltételezett oka elszórtan jelentkező gumón belüli minőségi problémáknak. Ha szükséges, kiegészítő lombtrágyázással mikrotápanyagok (főként bór) adagolhatóak a gumókban jelentkező hibák ellen, bár ennek hatékonyságára nincs egyértelmű tudományos bizonyíték.

A gumók minőségének biztosításához szükséges a jól kiegyensúlyozott káliumellátás. Közepes káliumtartamú talajok esetében 200 ‐ 240 kg K2O/ha trágyázással biztosíthatjuk a Bellarosa szükségletét.

Növényvédelem

Általában ajánlott a vetőgumók megelőző kezelése Rhizoctonia solaniellen amegfelelő gombaölő szerekkel (aktív hatóanyagok pl. pencycuron, tolklofosz-metil, fluotolanil, fludioxonil) a termék magas színvonalának és a bő piacos termés biztosításához.

A Bellarosa enyhén érzékeny a metribuzin gyomirtó szerre (Sencor®, stb.). Kihajtás előtti alkalmazását rendszerint problémamentesen tűri. A szer kihajtás utáni alkalmazása esetén mellékhatások jelentkezhetnek a növényen (magas adagnál, kedvezőtlen környezeti feltételek esetén). A kihajtás utáni kezelés igen óvatosan végzendő, kedvező környezeti feltételek mellett (nem közvetlenül eső után, a növényeknek legyen stabil viaszos rétege) és, ha lehetséges, csökkentett adaggal.

Bár a Bellarosa ellenállása elég magas szintű, a burgonyavész (Phytophthora infestans) elleni megelőző védekezés rendszeres permetezéssel biztosítandó. Ha lehetséges, a burgonyavész elleni kémiai védekezést a helyi burgonyavész-előrejelző rendszer figyelmeztetésére kell elkezdeni. Ha ilyen előrejelző rendszer nem érhető el, a megelőző permetezés röviddel a bakhátak befejezése előtt (lombzáródás) történjen a megfelelő gombaölő szerekkel. Ha a növények kihajtásakor a nedvességtartalom magas, főként agyagos talajoknál, a burgonyavész elleni védekezést korábban kell elkezdeni az elsődleges szárfertőződés elkerüléséhez. Ezekben az esetekben lehetőleg szisztémás aktív hatóanyagú szereket alkalmazzunk (metalaxil‐m, mefenoxam, propamocarb). A további permetezési terv (aktív hatóanyagok, módszer, időközök) az időjárási körülményekhez és a fertőzésveszélyhez alkalmazható.

Betakarítás

A szártalanítás ajánlott a betakarítás megkönnyítéséhez és a kiváló termékminőség biztosításához, viszont a még zöld és életerős lombozatú növények hirtelen szártalanítása kerülendő annak érdekében, hogy megelőzzük a gumók növekedési sokk okozta minőségi hibáit. Ha lehetséges, a szártalanítást egymást követő részleges módszerekkel és/vagy lassan ható aktív hatóanyagokkal végezzük (pl. glufozinát‐ammónium [Basta®, Liberty®, Finale®], karfentrazon [Shark®, Spotlight®], piraflufen [Quickdown®]). A betakarítást általában óvatosan kell végezni. Ha a betakarítást kombájnnal végezzük, a talaj hőmérséklete ne legyen kevesebb, mint 12°C. Az óvatos bánásmód, valamint a jól alkalmazott szellőzés és szárítás előnyös a jó minőségű gumók biztosításához.

Érésidő Héj színe Fajtaismertető
nagyon korai piros